Menu

♥ Bake With Anna ♥

SERNIK STRACCIATELLA

annabruce14

❋PRZEPIS NA SERNIK STRACCIATELLA❋

★SKŁADNIKI★

  • ok. 80 g okrągłych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone (schłodzone)
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36% z kartonika (schłodzonej)
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej (nie - deserowej)*
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady deserowej (lub mlecznej lub gorzkiej)
  • 400 g malin (lub truskawek lub jagód)
  • oraz opcjonalnie 4 łyżki likieru amaretto

★PRZYGOTOWANIE★

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dnie ułożyć biszkopty. Można je skropić likierem.
  2. Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietankę kremówkę i dodać cukier. Ubijać przez ok. 1 - 2 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. 
  3. W garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie dodać jogurt (stopniowo, po łyżce) cały czas mieszając.
  4. Przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera.
  5. Dodać drobno posiekaną czekoladę (łyżkę zostawić do dekoracji) oraz owoce (maliny w całości, truskawki pokrojone), zostawiając trochę owoców na dekorację i wymieszać łyżką.
  6. Wyłożyć na biszkopty, udekorować odłożonymi owocami i czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

SMACZNEGO !!

ttrtttt

 

więcej przepisów

© ♥ Bake With Anna ♥
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci